top of page

Milyen a kapcsolatod a pénzzel?
Valljuk be őszintén nem mindig a legjobb a kapcsolatunk a pénzzel. SAJNOS!

Vannak, akiknek könnyebb ez a téma vannak, akiknek nem, és vannak, akiknek időnként ilyen, máskor meg olyan.De mitől is függ ez?

Hogy tudunk ezen változtatni?


Ha őszinte akarok lenni, engem nagyon sokáig nem érdekelt a pénz. Bár az is igaz, hogy nem is merült fel bennem, hogy lehet másképp, mint ahogy akkoriban volt. Benne sem volt az a világomban, hogy lehetne több is, akár rövid időn belül is, vagy akár csak az, hogy könnyedén ki tudom adni a pénzt. Nem görcsölve, hogy huh, ezek az utolsó forintjaim.

Emlékszem, volt olyan pasim, aki meg mindezt tök könnyedén kezelte. Nem voltak még csak százezrei sem a bankban, vagy otthon a dunnában, vagy az asztalfiókban. Egyszerűen tudta, hogy mindig lesz valahogy, mindig lesz valahonnan. Na és ő az a típus volt, aki folyton pénzt talált az utcán, vagy nyert a sorsjeggyel, vagy okosan vett majd adott el dolgokat. Valahogy kb. mindig mindenből plusszal jött ki.

Persze akkoriban azt mondtam, hogy mázlista, vagy szerencséje van, meg életre való, meg a jéghátánismegél és még nagyon sok jelzőt tudunk az ilyen emberekre. Ja és a kedvencem:"A hülyéknek áll a világ!" :D


És bevallom volt, hogy "csak" irigyeltem, volt, hogy utáltam érte.


Nagyon-nagyon sokáig nem voltam hajlandó ránézni erre a témára, vagy olvasni utána. Mentem én személyiség fejlesztő előadásokra, de a PÉNZ. A pénzzel nem foglalkoztam.


Azonban most valami változott és változik.

Már hajlandó vagyok ránézni a jelenlegi anyagi helyzetemre. Hajlandó vagyok eszközöket keresni, és hajlandó vagyok változtatni.


Valahogy már tök könnyen kimondom, hogy csak százezer forint, vagy csak háromszázezer. És persze nem mindenben, és nem mindig! Ez nem is biztos, hogy azt jelenti, hogy mindig könnyen meg is teremtem, de már kiadni nem olyan elképzelhetetlen.


Én, aki abban nőttem fel, hogy mindennek meg kell nézni az árát és mindig a legolcsóbbat megvenni (és ne érts félre ez sem rossz, csak nem biztos, hogy mindenkinek működik) és nem megyünk étterembe, meg sokat szórakozni sem.

És nem hibáztatom a szüleimet. Mindent megtettek, amit tudtak, mindent megadtak, amit tudtak és jó gyerekkorom volt. Jártunk nyaralni, mindig volt mit enni, volt ruhánk, cipőnk. Nekem nem maradt rossz élményem, hogy ezt kértem karácsonyra és nem kaptam meg.


Ám idővel láttam, hogy mások máshogy élnek. Nem csak az, hogy láttam, de eljutott az agyamig, hogy van más is. Aztán már az is bejutott a szűrőrendszeremen keresztül, hogy akár nekem is lehet más, lehet több és több mindent is megengedhetek magamnak.


És igen, még mindig az út elején járok. Én is tanulok időről időre magamról, a pénzről és a pénzzel kapcsolatos viszonyomról.

Hogy milyen eszközöket, és praktikákat vetettem be?


1., Kérem vissza a 10-szeresét.

Bármikor, amikor pénzt adtam ki, csak úgy megjegyeztem poénból, hogy kérem vissza a 10-szeresét. Tudom, tudom.... Badarságnak tűnik, de mi van, ha működik? ....

Mi van, ha ez a bugyuta kis játék, már valami mást közvetít ki az univerzumba? Mi van, ha ezzel már üzentél is, hogy te szeretnél még több pénzt?


Emlékszem eleinte azért nem volt ez olyan egyértelmű, volt mikor 10 perccel később és volt mikor 1 órával később jutott eszembe. Viszont úgy voltam vele, hogy mi van, ha így is működik? Csak vissza idéztem azt, amikor fizettem és lássuk mi lesz.

Aztán ahogy egyre bátrabb lettem, akkor már a többszörösét is kértem nem csak a tízszeresét. ;)


Ez volt a legelső játék, amivel én elkezdtem megváltoztatni valamit, amit még mindig nem igazán tudok megfogalmazni, hogy mi és hogy is működik igazán.2., A hála

Ez egy másik nagyon-nagyon komoly eszköz. Egyszerűen arra kezdtem el trenírozni magam, hogy legyek hálás minden kiadásért. És nem azért, hogy kiadhatok pénzt, hanem azért, mert van miből kiadni? Elvégre ez azt jelenti, hogy VAN pénzem. Bár innen nézve akár azért is lehetnék hálás, hogy ki kell adni pénzt. Elvégre az újabb lehetőség, hogy még többet teremtsek. És milyen király lenne, ha az lenne a legnagyobb gondom, hogy mire költsem azt a temérdek pénzt, ami a számlámon vagy számláimon csücsül.


Sőt elkezdtem játszani azzal is, hogy hálás voltam 5 forint borravalóért is. Ez is igényelt egy kis nézőpont váltást. Régen az ilyenre kiakadtam és azt mondtam tudod mit, tartsd meg az apród te......... állat.


És akkor itt meg is jegyezném, hogy ez is működik. Egyre nagyobb összegeket és egyre többen kezdtek el adni. Sőt volt, hogy olyan is adott borravalót, aki sosem szokott és még csak kedves sem szokott lenni.

Mindezt egy szimpla nézőpont váltással el lehet érni. :D Hát nem nagyszerű?3., 10% csak nekem, csak buliból

Na igen, ez volt az, aminek bizony többször nekifutottam. Elkezdtem gyűjteni a bevételeim 10%-át egy külön borítékban. Aztán persze jött egy tanfolyam, egy jó nadrág, vagy egy esti vacsizós barizós este, és ha nem volt, vagy nem volt annyi, hát hozzá nyúltam. És persze utána bűntudatom volt legtöbbször. De mindegy is, ezt akkor sem hagyhatom ki. :D Cuki buksi mindig megmagyarázta, hogy miért is van ez rendben.


De, hogy mi is ennek az eszköznek a lényege?

Az, hogy a bevételeid első 10%-át félreteszed, és itt fontos, hogy az ELSŐ 10%-át! Azaz, ha megkapod a fizudat, az legyen az első, hogy félreteszed ezt az összeget és csak utána fizetsz lakbért, és csekkeket. Ezzel azt üzened magadnak, a világnak, az univerzumnak, hogy ÉN VAGYOK A LEGFONTOSABB! Én vagyok az első magamnak.


Számomra ez részben arról szól, hogy megtisztelem magam vele, részben pedig arról, hogy elismerjem magam és a teremtő képességem. Hiszen a megteremtett pénzből teszem félre.


Igen tudom, nem ezt tanuljuk a szüleinktől. Viszont amikor nem ez volt az első lépés, hanem, ha marad a hónap végén, akkor majd félreteszekből működtem, na hát álltalában nem tettem félre, mondanom sem kell szerintem.


Amit még itt fontos megemlíteni, hogy nem tanácsos elkölteni ezt a pénzt. Illetve, ha elköltöd, akkor mindig olyanra költsd, ami később még többet fog érni. Ezzel is tovább gyarapítod a vagyonod.


Ez az eszköz arra is nagyon jó, hogy megtanít birtokolni a pénzt.


Ismét saját tapasztalat, a boríték, a befőttes üveg nekem nem működött. Túl könnyű volt kiszedni belőle a pénzt. Aztán találtam egy nagyon cuki malacos persejt. Na, ebből eléggé időigényes kiszedni a papírpénzt, és az apró miatt is rázogathatod egy ideig mire visszakapod. Röfi mindent meg akar tartani magának. :D

Mivel annyira tetszik és annyira szeretem nem volt szívem széttörni, még akkor sem mikor tele lett.Viszont nézzétek azért egész szép kis pénz összegyűlt belőle.

Őszintén nem minden fizunak tettem félre a 10%-át. Nem minden egyéb bevételnek tettem be a 10%-át. Volt mikor figyeltem erre, volt mikor nem. Igyekeztem arra is figyelni, hogy ne kell, és ne kényszer legyen. Csak ami könnyű.

Anélkül, hogy kibújnék a "feladat" alól.

Ha valami kötelező az nekem sosem működött, így igyekszem a játékosságát megfogni ennek is.
4., Kérem a pénzt

Na ez a legújabb kedvencem. Most vagyok túl egy 21 napos kihíváson. 21 napig minden nap játszottam ezzel, hogy kérem a pénzt most. CSAK ENNYI! Semmi bonyodalom.

Na jó, néha azt mondtam most kérem a pénzt. :D Vagy variálhatod bármivel és bárhogyan.


Nagyon sok minden feljöhet az eszköz használata során. Hogy miért kérhetsz és miért nem, hogy egyálltalán te kérhetsz-e pénzt, vagy mi az, amit megérdemelsz, és mi az amit nem stb. stb. És mindezt az access varázspálcájával a tisztító mondattal el is tudod törölni. Ha még nem ismered, vagy nem tudod pontosan mi is ez olvasd el a blogbejegyzésemet.


Én azt tapasztaltam a 21 nap során, hogy pl. a borravalóm a duplájára nőtt, megjelentek új kliensek egyéni kezelésre és többen kértek egy-egy tanfolyamot, hogy tartsam meg és írjam ki. Ami szerintem fantasztikus. Mindez, egy "bugyutának" tűnő játék eredményeként.Végeredmény

Ezekkel az eszközökkel és persze még másokkal is játszva azt értem el, hogy sokkal nagyobb a könnyedségem a pénzzel. Tudom, hogy meg tudom változtatni az anyagi helyzetemet és már nem elképzelhetetlen, hogy még többet tanuljak a pénzről, a pénzzel kapcsolatban. Számomra a leg szembe tűnőbb az, hogy amire régen azt mondtam, hogy sok, vagy drága az már nem az, már más dolgokat veszek meg magamnak és vannak esetek, mikor már meg sem nézem az ár címkét.


Érdekes észrevenni, hogy ami korábban elképzelhetetlen volt, az szépen kezd a valóságommá válni. Legapróbb legkisebb dolog. Pl a 200 forintos tej helyett már megengedem magamnak, hogy a növényi tejet vegyem meg, és azt, amelyik ízlik is, ami természetesen 800 ft-ba kerül. Cserébe nem fáj a pocakom és nincsenek egyéb tüneteim.

Vagy ha kenyér félét veszek, akkor abból is megveszem a teljes kirőlésűt és nem a 120 ft-ost. (és ha most nem ennyibe kerül a sima kilós kenyér, akkor bocsi én még erre emlékszem :))

A 600 ft-os sampon helyett a 6.000 Ft-ost sem sajnálom magamtól.

És ez nem azt jelenti, hogy pl. a testápolom nem a sima kókuszzsír, ami banálisan olcsó és iszonyat sokáig elég. Amikor azt kéri a testem, azt kapja, amikor a drágábbat, akkor azt.


Oh szupi, akkor a mit kér a testem témába is írok nektek majd. Asszem ez is egy téma lesz. ;)Szóval mára ennyi.

Zárom soraimat.Mindenkinek csodás napot! :)Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


bottom of page