top of page

A boszorkányok elveszett könyve




Háááááát ez egy olyan sorozat, amit még tuti egy JÓ PÁRSZOR meg fogok nézni. És tudom, háttal nem kezdünk mondatot meg és-el sem, de.......

Egyszerűen IMÁDOM. A témáját is, a történéseket is, izgalmas is, és a jelmezek, a díszlet.... WÁÁÓÓ

Ritka az, amikor nincs olyan rész, amin unatkoznék, de őszintén szólva kisebb töprengés után sem igazán jut ilyen eszembe. Ok, van olyan főleg a romi részeknél, mikor már fejeket vágok, hogy hhmmm ok ez kissé sablonos, és nyálas, és hagyjuk már, de ez tuti miattam van (ez is biztos az ÉN HIBÁM!) és más biztos pont ezen olvadozik. :D


Eskü kétszer végignéztem a két évadot mégsem tudom nektek fejből elmondani a történéseket és írásból sem, ezért ezt ki is hagyom. Legyen csak annyi ebben a cikkben, ami megragadt, ami nagyon tetszett, és ha van kedvetek, nézzétek meg.


Szóval a sorozat Deborah Harkness regényéből készült. Ha ismereteim helyesek jelenleg 4 igen csak vastag könyvből álló sorozat. :) A két főszereplő Diana Bishop a kiváló történész és boszi, akit Teresa Palmer alakít és Matthew Clairmont a genetikus professzor és vámpír, akit Matthew Good személyesít meg. Figyelitek Matthew a színész neve is meg a főszereplőé is. Vajon ez véletlen?



A történet nagyon röviden.


Van ugye Dianank, aki csini és még okos történész is, éééés nem mellesleg boszorkány. Kutatást végez az oxfordi Bodley könyvtárban, amikor is kikér egy Ashmol 782-es kéziratot. Ezt a könyvet a vámpírok és a démonok is hosszú-hosszú ideje keresik már. Úgy tartják feljegyezték benne a boszorkányok első varázsigéjét, a fajok keletkezésének történetét és talán a magyarázatot a kérdésre, hogy miért fogyatkoznak és veszítik el az erejüket, képességüket az idő előrehaladtával a fajok egyedei.



Hogy hogy nem a fent említett fajok érzékelik, hogy valami történt, hogy valami, haha ... hát felbukkant a könyv. TÁDÁM-TÁDÁM-TÁDÁM.

Ezen véletlen folytán már is találkozhatunk a másik főszereplőnkkel a sármos genetikus professzorral, Matthow Clarmonttal. Wohóó vámpír a láthatáron. :) Természetesen azonnal a szépséges Clair segítségére siet és már meg is van a kapocs, a tiltott szerelmi szál a történetben. :) Hogy miért tiltott? A Nagytanács ezer évvel korábban hozott egyezsége szerint különböző fajok egyedei között nem lehet romantikus kapcsolat.


- Amúgy érdekes, hogy mennyire szépen ábrázolja a szerelmet a történet. Megjelenik a halálon túlig tartó igaz szerelem Ysabell és Gerbert között, a folyamatosan nyiladozó és erősödő szerelem a két főhősünk között és természetesen a viszonzatlan és titkolt szerelem is megjelenik. -


A lényeg a lényeg csak Clairnek jelent meg a könyv és nem is akár hogy.

- Amúgy szerintem brutál jól vannak megcsinálva ezek a varázslós jelenetek. Nagyon látványos, élethű, totál bele tudom képzelni magam. -

Ahogy a könyv fed lapját kinyitja már egy fuvallattal közhírré is tétetik a lénységek számára a könyv felbukkanása. Az izgalmas aláfestő zene már el is indul és emeli is az adrenalin szintet. És lám-lám, a titkos és láthatatlan írás megmutatja magát. A sorok csak futnak felfelé a könyv lapjain, mintha egy régi tekercset olvasnánk. ..... De várjunk, jesszus, már Daina kezén vágtáznak tovább a betűk és a sorok.... ekkor egy hirtelen mozdulattal rácsap a könyv lapjára és már meg is égette a kezét. Ijedtében a könyvet sietősen visszaadja. A történet szempontjából fontos, hogy a későbbiekben bárki is keresi a kéziratot, hiába teszi, mert nyomtalanul eltűnt. Ebből egyértelművé válik, hogy a könyv valamilyen úton-módon, de kötődik Dianahoz és csak neki jelenik meg.


A történtek hatására Daina összezavarodik, halott apját is látni véli, éjszakánként rémálmok gyötrik és, ha mindez nem elég rájön, hogy egyetlen barátja Gillian Chamberlain is elárulta. És már nincs is más támasza a városban, mint a főhősünk, a VÁMPÍR! :D Természetesen, hogy tökéletesen erős legyen a kötelék közöttük Matthew szomjazza Daina-t, vagy a vérét, vagy nem is tudom pontosan, hogy is van ez és mi a jó kifejezés erre. Tudjátok ez olyan, mint az alkonyatba, mikor bevésődik Jacobnak a kis Renesmee. Csak a korkülönbség nem stimmel és szerintem Taylor Lautner sokkal jobban néz ki. :)


Érdekes és izgalmas kalandok veszik ezzel kezdetét. Találkozhatsz a történések folyamán viszonzott, viszonzatlan, és örök szerelemmel, ármánnyal, cselszövéssel, taktikázással és természetesen az elengedhetetlen manipulációval és árulással is. A történetről nagyon nem is mesélnék többet, tényleg érdemes megnézni. Ha van kedved és időd szerintem megéri. Na jó, még azt elárulom, hogy időutazás is van benne. ;)

Viszont, ha kicsit is olyan vagy, mint én, én azt mondom, hogy úgy számolj vele, hogy minimum egy nap, vagy egy nap, ha tényleg semmi mást nem csinálsz, csak egyik részt a másik után indítod. És bizony akkor is azt veszed észre, hogy hupsz hajnali négy óra van, leragad a szemem, de nem baj még ezt az egy részt, még ezt megnézem. :D



Egy kicsit nézzük máshonnan is szerintem.


Ami nekem leges legelőször megtetszett, az az, ahogy megjelenik Diana vívódása, tagadása az erejét illetően, aztán később az elismerése és az, hogy felvállalja és elkezdi felfedezni és kitanulni, hogy mi is ez, és hogy működik, hogyan tudja irányítani. Ez a tipik fedezd fel önmagad és vállald azt, hogy mi az, amit tudsz. Accesssesen szólva a BEING YOU! Az erejét és képességeit illetően érdekes kis csavarra is fény derül a történet előrehaladtával. Ahogy az lenni szokott már gyermekkorban megmutatkozott ereje nagysága, ám szülei a gyermek védelmében ezt varázslattal elrejtették.


Azért milyen érdekes, hogy vagy az van, hogy észreveszi más és féltésből, vagy gonoszságból elrejti, tagadja az erőd, másságod létezését, vagy rosszá tesznek miatta ezért gyorsan el is zárod olyan jól, hogy a végén már te magad is elhiszed, hogy ez nem is létezik. Milyen csodálatos lenne, ha pont, hogy megerősítenénk egymást, és ujjonganánk, hogy milyen szuper, hogy más vagyok, hogy különleges vagyok, egyedi és utánozhatatlan. Annyira szuper lenne erre tanítani a gyerekeket és még szuperebb lenne, ha magunkat is arra ösztönöznénk, hogy ezeket a dolgokat észrevegyük és példaként ott legyünk másoknak.





Még egy sokat mondott igazság megjelenik a filmben. Mégpedig az, hogy ha nem ismered el az erődet, elkezdheted magad ellen használni. Ami persze csak kisebb amúgy szerintem vicces jeleneteket és helyzeteket okoz a történetben. :)

Az érdekesség még itt az ezzel az erő elrejtésével, hogy a varázslatot úgy alkották meg, hogy amint szüksége van a tudására, azonnal aktiválódik. Több veszélyes helyzetben jelenti ez a kiutat a nagyobb, vagy akár végzetes és visszafordíthatatlan következmények elől.


Nagyon tetszik az is, ahogy a változás megjelenik a történetbe. Szuper látni, ahogy megmutatkozik az, hogy igen is lehet másképp és igen is érdemes különcnek, más gondolkodásmódúnak lenni. A történetben szépen lassan kiderülnek, hogy vannak vámpírok, akiknek ember és démon barátai és szövetségesei is vannak. Micsoda lázadók, micsoda különcök. :D És természetesen ezzel szemben megjelenik a konzervatív szemszög is, mindezzel bemutatva az érme minkét oldalát. Vajon kik boldogulnak jobban, akik haladnak a korral és keresik a változást, azt hogy mi és hogy lehet jobb, vagy akik a megszokottból, a régi korok szokásai és törvényei alapján próbálnak meg élni?



Egy másik érdekes szál a bájos, Sophi felbukkanásával veszi kezdetét. Ő a különcök között is különc és lehetetlen egyed. Ő ugyan is boszorkány szülők démon gyermeke. Ami persze képtelenség és lehetetlen ám mégis lehetséges. Hahaha meg is van az igazi mutáns faj első ismert példánya. :D

Egy nagyon kedves teremtmény, olyan igazi szeretnivaló nebáncsvirág karakter, aki Net gyermekével várandós. A későbbiekben természetesen megszületik a gyermek is, aki mint a nagyszülők szintén boszorkány. Nyílván ebből is kerekedik egy kis kalamajka. :)


És akkor felvetődnek bennem a kérdések:


Mi van akkor, ha az, ami lehetetlen, az mégis lehetséges?

Mi van, ha az, amit lehetetlenségnek gondolsz, annak megadod a lehetőségét, hogy lehetséges legyen?

Akkor mi bukkanhat fel az életedben?

De tényleg!


Természetesen ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy a tiltott szerelemből születendő vámpír apa és boszi anya gyermeke melyik fajhoz fog tartozni, vagy lehet egy új faj van születőben? Sajnos ez a második évad végére sem derült ki, úgyhogy izgatottan várom a 3. évadot, merthogy az is lesz! :) Juuuhhhuuuuuu :)



És van egy jelenet talán ez a kedvencem, amit mindenképp szeretnék nektek megemlíteni. Ez pedig az, amikor a második évadban Daina elkezdi megtanulni a kötéseket. De kezdjük először is onnan, hogy ez mi. Diana fényfonalakat lát, amik a kozmosz minden létformájának látható láncai. A varázsszövők ezekből a fonalakból új kötéseket hoznak létre így alkotva új igéket. 4 féle szál van, a tűz, a víz, levegő, és a föld elemei. Főhősünk mind a négy elem erejével rendelkezik így mind a négy szálat látja is. A cél az, hogy 10 kötést létre tudjon hozni, ezzel megalkot egy új varázsigét és vissza tudnak menni a jövőbe ahonnan érkeztek.


(Ha felmerülne miért is vannak a múltban, hát igen ez jogos. Ezt kifelejtettem. Szóval azért mennek vissza a múltba, hogy megtalálják a könyvet remélhetőleg még épségben. Abban bíznak, hogy a jövőben hiányzó lapok is még meglesznek a könyvben és a teljes kézirat áttanulmányozásával választ kapnak a kérdéseikre.)


A látvány, ahogy a kötéseket megjelenítik, hát az egyszerűen fantasztikus. Kb. így tudom elképzelni azt, hogy mi is az a kvantumösszefonódás, és kb. valami ilyesmi lehet a kvantummágus-képzőn, ahogy pontokat kötnek össze. Izgalmas kaland és felfedezés lehet ez is.


A hetedig kötésig jut el Daina a második évadban és megalkot egy lángsárkányt, akinek a későbbiekben még majd lesz szerepe.


A másik éved utolsó részei elég eseménydúsra és izgalmasra sikeredtek, így fenntartva sőt, inkább felfokozva a kíváncsiságot, hogy vajon hogyan fog tovább folytatódni a történet.

Azt gondolom, nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom



MÁR MOST VÁROM A FOLYTATÁST!

:D


158 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page